Projekt Noč knjige bo letos v Sloveniji potekal že sedmo leto zapored. Z njim vsako leto obeležujemo Svetovni dan knjige.

Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) je leta 1996 razglasila 23. april za svetovni dan knjige. Dan knjige je posvečen promociji branja, založništva in zaščiti avtorskih pravic ter intelektualne lastnine. Na ta dan praznujejo milijoni ljudi po svetu, ki se zavedajo pomena literature.

ALI STE VEDELI? Praznovanje  svetovnega dneva knjige se povezuje z datumi rojstva in smrti velikih piscev kot sta Miguel de Cervantes in William Shakespeare.

 

Na naši šoli smo ta dogodek že obeležili na več načinov:

Četrtošolci so izdelali čisto svoje mini knjige.

Tako so postali pisatelji, ilustratorji, tiskarji in knjigovezi.

Njihove prečudovite izdelke si lahko ogledate v albumu.

 

 

 

 Na podružnični šoli Podgrad so učenci narisali svojo najljubšo knjigo in jo predstavili sošolcem.

Čudovite risbe si lahko ogledate v albumu.

 

 

 

Na podružnični šoli Dolž pa učenci 1. in 2. razreda že nekaj časa pridno pišejo in ilustrirajo čisto svoje pravljice. Učenci so še vedno aktivni, zato njihova knjiga pravljic še ni končana, vseeno pa lahko pogledate, kaj so že ustvarili.

NAŠE PRAVLJICE

 

 

Tudi učenci 3. in 4. razreda PŠ Dolž so obeležili Svetovni dan knjige. Spraševali so se, kaj jim pomenijo knjige oz. branje. Njihove ugotovitve so zelo zanimive. Izdelke si poglej v albumu.

 

 

 

Tudi ti se lahko pridružiš Svetovnemu dnevu knjige. Kako?

Vabljen-a, da fotografiraš svojo knjižno polico, najljubši bralni kotiček ali pa iz knjig, ki jih imaš doma, sestaviš domiselno kratko zgodbo.

Vsi vaši prispevki bodo več kot dobrodošli. Fotografije pošljite na naslov knjiznica@osstopice.si  in z veseljem jih bomo objavili na spletni strani šole. Pustite domišljiji svojo pot.

 In še vabilo:   NOČ KNJIGE s Tadejem Golobom –  petek, 23. 4. ob 19. uri

Na svetovni dan knjige bo knjižnico Mirana Jarca obiskal pisatelj, novinar, kolumnist in alpinist Tadej Golob, katerega nabor del je izredno širok. Za svoj roman Svinjske nogice je leta 2010 prejel nagrado kresnik. Med bralci so še posebej priljubljene njegove biografije znanih Slovencev, v zadnjem času pa bralce navdušuje predvsem s serijo kriminalnih romanov o Tarasu Birsi.
Z njim se bo pogovarjala Carmen L. Oven.
Dogodek si lahko v živo ogledate na YouTube kanalu Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto.

Dostopnost