Agencija za varnost prometa s partnerji izvaja nacionalno preventivno akcijo za ozaveščanje o tveganjih uporabe mobilnega telefona v prometu »Varno brez telefona« od 10. do 23. 1. 2022. 

Pomembno sporočilo Agencije za varnost prometa in partnerjev za voznike in starše otrok je:

ZA VOLANOM NE BODITE ZA EKRANOM, V PROMETU NE BODITE NA SPLETU!

Mobilni telefoni so že vrsto let eden izmed večjih motilcev pozornosti v prometu. Vse bolj razširjen problem tudi v Sloveniji, je vedno pogostejši dejavnik, ki dokazano povečuje tveganje za nastanek prometnih nesreč. Mobilni telefoni močno vplivajo na kognitivne sposobnosti voznika. Pisanje sporočil ali pregledovanje družbenih omrežij med vožnjo pomeni do 23-krat večje tveganje za nastanek prometne nesreče.

»Klic, sporočilo, všeček ali objava na družbenih omrežjih lahko počakajo.
 Za volanom ne bodite za ekranom, v prometu ne bodite na spletu!«

Ogled video vsebin:
https://youtu.be/tcT219LBUUs
https://www.youtube.com/watch?v=_TgpVE7Xk9E
https://www.youtube.com/watch?v=zlArOMr0rVA
https://www.youtube.com/watch?v=kXuNUqvbj5c

https://www.youtube.com/watch?v=pr7Z8jCA2oY

Telefona naj vozniki med vožnjo ne uporabljajo, saj povečujejo tveganje za prometno nesrečo. Za nujne klice v vozilu naj uporabijo možnost prostoročnega telefoniranja ali naj ustavijo vozilo na parkirišču in opravijo telefonski pogovor.

 
Tudi med hojo v prometu in kolesarjenjem ne uporabljajmo mobilnega telefona ali slušalk za poslušanje glasbe, saj to pomembno vpliva na zaznavanje prometa in dogajanja v okolici ter pravočasno reagiranje. Agencija opozarja, da nemalokrat vidimo zamišljene pešce, ki s pogledom v mobilni telefon stopijo na prehod za pešce ali na kolesarsko stezo, in ne preverijo, ali so to storili dovolj varno. Pravočasnost in ustreznost reakcij pešca je zaradi uporabe mobilnih telefonov in pregledovanja družbenih omrežij zmanjšana do 60 %

Dostopnost