»Kdor ni potrpežljiv pri malenkostih, se mu tudi velik načrt ne bo posrečil,« je modro dejal že Konfucij.

Nemški pisatelj Markus Cerenak pa je zapisal »Nepotrpežljivi sprejemajo odločitve za sedanjost, potrpežljivi pa za prihodnost«.

Potrpežljivost  je veščina, ki je za življenje zelo pomembna. Pomagam nam, da mirneje, bolj razumevajoče in vztrajno dosegamo cilje, osvajamo nove veščine, gradimo odnose in sprejemamo sami sebe ter spremembe v življenju.

Mlajši otroci ne čakajo radi, preprosto za to nimajo potrpljenja. Vendar je pomembno  otroka naučiti, da v življenju ne more dobiti vsega takoj, ko si to zaželi. Otrok se potrpežljivosti uči že pri dveh do treh letih. Vendar se potrpežljivosti ne da naučiti čez noč, potrebna je vaja in vztrajnosti.

Najprej se otrok potrpežljivosti uči od staršev. Več, ko se starši z otrokom pogovarjamo in mu kažemo, kako vse v življenju rabi svoj čas, prej bo otrok košček po košček osvojil potrpežljivost. Otroku bo v življenju veliko lažje, če bo zmogel biti potrpežljiv, ko bo to od njega zahtevala določena situacija. Preko veliko, veliko izkušenj  bo otrok razumel in spoznal, da je za določene reči potreben čas.

Potrpežljivost je osnova vztrajnosti za takrat, ko stvari otroku ne bodo šle tako, kot jih je načrtoval. Potrpežljivost je moč, ki nam omogoči govoriti vljudno in prijazno, namesto sarkastično in žaljivo, tudi takrat, ko smo jezni. Nas usposablja za nadzor nad samim seboj.

Potrpežljivost pomaga kot uravnava za spremembe, ki jih prinaša življenje, da ne vidimo le problemov, ampak tudi priložnosti.

ŽELIM VAM, DA V LETU 2022 RAZVIJATE

POTRPEŽLJIVOST,

USTVARJALNO DOMIŠLJIJO,

RADOVEDNOST,

POZITIVNO SAMOPODOBO,

SAMODISCIPLINO,

MOTIVACIJO,

IN

OSEBNO MOČ.

Marijanca Kolar, svetovalna delavka

Dostopnost