Tudi v prazničnem decembru smo kupili nekaj knjig za vse okuse in generacije. Vabljeni k izposoji, da boste tudi med počitnicami skočili v vašo najljubšo zgodbo.

 

Guinessova knjiga rekordov 2022

Najbolje prodajana knjige, ki izhaja vsako leto. Knjiga, ki je po formatu vedno enaka, po vsebini pa zelo različna. In zadnje leto je bilo res neprimerljivo z vsakim drugim letom sodobnega časa, kar je vplivalo tudi na podobo najnovejše knjige rekordov, že 68. po vrsti.

 

 

 

Tatjana Kokalj: Petdeset korakov

Pred vami je nova knjiga pisateljice Tatjane Kokalj, ki jo bodo z veseljem prebrali vsi, ki ob pogledu na urnik zavzdihnejo: =Pa ne že spet športna.« In tudi tisti, ki so drugačnega mnenja. Čeprav je zgodba včasih trpka, je pisateljica resni temi dodala obilico humorja in zabave.

 

 

 

 

Jenny Jägerfeld: Kraljica smeha

Depresije in posledično samomorov je v sodobni kruti, tekmovalni, z instant užitki in denarjem zasvojeni družbi vedno več. V romanu spremljamo dvanajstletno Sasho, ki je nedavno izgubila mamo, katera si je po borbi s trdovratno potrtostjo vzela življenje. Edinka, ki je ostala sama z obupanim očetom, se spopada z občutki jeze, nemoči, krivde, zapiše celo seznam stvari, ki jih ne bo več počela, da ne bi postala takšna kot mama. Zanikanje žalosti pa traja le nekaj časa, kljub ljubeči pomoči sorodnikov in zveste prijateljice nekega dne solze pritečejo kot hudournik … Avtorica, ena najbolj cenjenih švedskih sodobnih pisateljic, po izobrazbi psihologinja, je težko temo o žalosti in žalovanju uravnotežila z žlahtnim humorjem, ki bralca potolaži. Odlična knjiga, namenjena ne le mladim, ampak tudi odraslim ljubiteljem problemske literature. Avtorica je prejemnica nagrade August in nagrade Astrid Lindgren.

 

 

Joann Spar: Vampirček gre v šolo

Vampirček je zelo osamljen in se zato odpravi v človeško šolo. Spoprijatelji se z Marcelom. Podali se bomo v napete dogodivščine, polne zabave in tudi sočutja.

 

 

Julia Donaldson: Mamica, kje si?

Mala opica se izgubi in išče svojo mamico. Pri iskanju ji pomaga pisan metuljček. Pelje jo k slonu, kači, pajku, žabi, papigi in netopirju, toda nobena od živali ni opičja mamica. Metuljček namreč ni vedel, da je pri opicah drugače kot pri metuljih, pri katerih otročički niso podobni staršem …

 

 

Julija Donaldson: Hiška, majhna kot miška

Slikanica Hiška, majhna kot miška je v izvirniku izšla že leta 1993. V njej je spretno in prikupno predelan znani motiv majhne hišice, v kateri se njena prebivalka, stara ženička, počuti utesnjeno. Po nasvetu modrega starčka ženička vanjo sprva naseli kokoško, kozo, pujsa in nazadnje celo kravo, nato pa, popolnoma obupana zaradi gneče, ki je nastala, nove prebivalce enega za drugim znova izseli. In kot po čudežu se srečni starki hiška, ko je ponovno prazna, sploh ne zdi več majhna, temveč prav velika. Velikanska!

 

 

Stephanie Stansbie: Nekega dne

»Mamica, ti si tako lepa,« je nekega jutra rekla medvedka.
»Rada bi bila takšna kot ti!«
»Nekega dne tudi boš,« je odvrnila mama medvedka.
»A najprej bova ustvarjali lepe spomine.«

Ta osupljiva slikanica opeva dragocene skupne trenutke in spomine, ki otroku bogatijo življenje in mu pomagajo odrasti.

 

 

Sophie Blackall: Če prideš na zemljo

Če prideš na Zemljo, obstaja nekaj stvari, ki jih moraš vedeti …

Živimo na različnih krajih. V vseh vrstah domov. V različnih družinah. Vsak od nas je drugačen. Vsi pa smo čudoviti.

In skupaj si delimo naš čudovit planet.

 

 

Melissa Stewart: Pod snežno odejo

S pomočjo te slikanice bodo spoznali, na kakšen način se živali spoprijemajo s težkimi zimskimi razmerami, kajti tudi pozimi se življenje v naravi ne ustavi. Kaj se dogaja pod debelo snežno odejo na poljih, ribnikih, mokriščih?

 

 

 

Mojiceja Podgoršek: Deček iz dežele Ni-je

Na ulici je sedel deček. Nihče ga ni opazil. Niti gospa iz tržnice niti lajnar, pa tudi prodajalka vijolic ne. Opazil ga ni niti lepo oblečen gospod s kravato niti mamica z vozičkom niti skupina razigranih otrok ali stara ženica. Pote pa se je od nekje vzela razigrana deklica.

 

 

 

Janez Bogataj: Gastronomija Panonske Slovenije

V okviru štirih knjig s skupnim naslovom GASTRONOMIJA SLOVENIJE so predstavljene makro regije Slovenije z njihovimi živili,jedmi in pijačami: Sredozemska, Alpska, Osrednja Slovenija z Ljubljano in Panonska Slovenija. Knjižna zbirka nastaja v sodelovanju z ministrstvi RS, Slovensko turistično organizacijo, Narodno galerijo in drugimi slovenskimi regionalnimi umetnostnimi galerijami, vrhunskimi kuharskimi mojstri iz slovenskih regij in drugimi pokrovitelji, ki so pomembno prispevali k nastanku gastronomske monografije.

 

 

Martin Handford: Kje je Vili?

Ime mi je Vili. Odpravljam se na potovanje po svetu. Lahko se mi pridružiš – a najprej me poišči. Imam vse, kar potrebujem – sprehajalno palico, grelnik vode, kladivo, skodelico, nahrbtnik, spalno vrečo, daljnogled, fotoaparat, potapljaško masko, pas, torbo in lopato. Potoval pa ne bom sam. Povsod, kamor grem, lahko najdeš še ogromno drugih ljudi in stvari.

 

 

Dostopnost