Leta 1999 so knjižničarji po vsem svetu začeli praznovati svoj mednarodni dan na četrti ponedeljek v oktobru. V Sloveniji smo ga prvič praznovali leta 2007, 22. oktobra. Ker se je praznovanju pridruževalo čedalje več držav, se je leta 2008 odbor odločil, da praznovanje prilagodi lokalnemu okolju.  Mednarodni dan šolskih knjižnic je dejansko prerasel v mednarodni mesec šolskih knjižnic. Letošnja tematika je “Pravljice in ljudske povesti po svetu”.

S praznovanjem želimo slovensko javnost opozoriti na delo šolskih knjižnic in izpostaviti njihov pomen pri pridobivanju in povezovanju znanja, omogočanju empatije, razvijanju domišljije, treningu socialnih veščin otrok, učencev in dijakov ter vzpostavitvi pozitivnega odnosa do knjižnic in branja.

Na naši šoli smo se v sklopu praznovanja mednarodnega meseca šolskih knjižnic pridružili projektu Nacionalna izmenjava knjižnih kazalk. Četrtošolci na matični šoli in na podružnici Podgrad so v sklopu ur knjižnično informacijskih znanj spoznali nekaj tujih pravljic (kitajsko, armensko in norveško), nato pa  izdelali knjižne kazalke. Le-te niso obdržali, temveč so jih poslali na partnersko šolo, s katero poteka izmenjava kazalk. Naši učenci pa že nestrpno pričakujejo kazalke učencev z OŠ Kuzma oz. z OŠ Ferda Vesela.

Kako ustvarjalni so bili četrtošolci, si lahko pogledate v albumu:    album 4.a   /  album 4.e

Dostopnost