Nina Hundertschnee: Svinčnik profesorja Plombe,

1.del: Pozor, mumija, 2. del: Med ribami!

Svinčnik profesorja Plombe je čaroben, kdor piše z njim, se nenadoma znajde v drugih svetovih! Nova zabavna serija je namenjena začetnim bralcem. Barvne slike, velike črke in kratka poglavja jim bodo v pomoč in spodbudo pri prvih poskusih samostojnega branja. Svinčnik profesorja Plombe bo všeč vsem, ki imajo radi pustolovske zgodbe – tako dečkom kot deklicam.

Rose Lagercrantz: Mali črni kuža

Zgodba o navezanosti in izgubljenosti. Zgodba o zaupanju v dobro in znano, ljubeče in varno, in zelo v svoj lastni nos.

(PRIZNANJE ZLATA HRUŠKA)

 

Rose Lagercrantz: Moje srečno življenje

Dani je verjetno najsrečnejša deklica na vsem svetu.
Še posebej je srečna, ko začne hoditi v šolo. Oh, kako dobro se vse skupaj začne! Nato postane še boljše. Dobi prijateljico! Čisto brez zapletov pa žal ne gre …

 

 

Bernard Friot: Zgodbe za minutko

Lepa poletna noč, na milijarde zvezd, invalidski voziček, solze, malo prahu pod posteljo in smrčanje – kaj storiti? Nagrajeni francoski mladinski avtor ponudi briljantne recepte, nepričakovane obrate, ki nas nasmejejo, vznemirijo ali se ob njih samo zamislimo. Kratke in duhovito ilustrirane zgodbice navdušujejo zlasti otroke, ki se šele navajajo na samostojno branje.

 

 

Bernard Friot Ta hitre zgodbe

To so kratke zgodbe o občutljivem obdobju odraščanja, ko se otroški pravljični svet krha, svet odraslih pa je še pogosto nedoumljiv in tudi ne vedno prijazen. Nenavadno občutljiva podoba otroštva, igriva, polna idej, norčava in grenka, nekonvencionalna, humorna, vznemirljiva, a tudi posmehljiva. Poigrava se z besedami, paradoksi in z zdravo pametjo. Zgodbe so namenjene navdušenim bralcem, kot tudi otrokom, ki še ne berejo radi.

 

Susan Kreller: Slonov ne vidimo

Glavna junakinja in pripovedovalka je trinajstletna Mascha W., ki zaradi nenadne izgube mame živi sama z očetom, ki je ves čas zaposlen s snemanjem filmov in ne zna navezati pravih stikov s hčerko. Mascha je zaradi očetove odsotnosti osamljena, še posebej med poletnimi počitnicami, ki jih preživlja pri starih starših v Barenburgu na severozahodu Nemčije. Tam je v na videz popolnem naselju, v katerem se vsi poznajo, vse v najlepšem redu. Vendar pa Mascha, ko nekega dne spozna Julio in Maxa, odkrije kruto resnico. Nenavadno vedenje otrok in modrice na njunih telesih ji ne dajo miru, ampak ko želi o tem govoriti z očetom, s starimi starši in z drugim v naselju, ji nihče ne želi prisluhniti. Mascha se odloči ukrepati na lastno pest, neumno in nespretno, vendar ji kljub temu uspe razkriti grozljivo resnico.

 

Boris Karlovšek: Anabel

Anabel je enajstletna deklica, katere svet se nenadoma poruši, ko njenega očeta odpeljejo v zapor. Učenka šestega razreda se mora nenadoma spopasti s težavami v družini. Za nameček se je loti še starejši učenec Tijan, ki se mu je zamerila, ker je zaščitila prvošolčka, žrtev ene številnih Tijanovih objestnosti. Fant se Anabel s pomočjo sošolcev maščuje in ji zagreni šolske dni. Nesrečna in prizadeta Anabel preživlja počitnice pri dedku in babici na deželi, kjer se sreča z zavrženim in prestrašenim psom Dinom, ki se ne zaveda svoje velikosti in moči ter beži pred ljudmi. Anabel v času počitnic ne pozabi na očeta, saj pomaga na kmetiji in v gozdu nabira borovnice, da lahko kupi očetu telefonske kartice. V gozdovih ne živijo samo srne in veverice, kar spozna tudi Anabel. Na srečo ji na pomoč priskoči Dino. Dogodki povežejo deklico in psa, ki po počitnicah spremlja Anabel v Ljubljano. Tam pa jo znova pričaka Tijan …

Dostopnost