Razvojni center Novo mesto je ob podpori Javne agencije Spirit in s sodelovanjem  Občine Straža ter konzorcija Srednje ekonomske šole Novo mesto in OŠ Stopiče, OŠ Grm, OŠ Vavta vas in OŠ Dolenjske Toplice, tudi letos pripravil tekmovanje Z ustvarjalnostjo in inovativnostjo k podjetnosti.

Tema letošnjega 8. poslovnega izziva, ki je potekal 27. in 28. septembra in 4. in 5. oktobra 2019, je bila oživitev starih stavb oz. površin. Pobudnik izziva, Občina Straža je tako želela pridobiti ideje za oživitev oz. novo namembnost  Dularjevega mlina v Vavti vasi in biotopov v Zalogu.

Z naše šole se je ZUIP-a udeležilo pet učencev od 7. do 9. razreda.

Prvi dan tekmovanja so se učenci in dijaki, skozi različne delavnice, ogrevali za skupinsko delo, se seznanili z izzivom, formirali mešane ekipe in se odločili, na katerem izzivu bodo delali. Ves čas tekmovanja so sodelujoči  učenci in dijaki redno predstavljali svoj napredek mentorjem in sotekmovalcem  ter dobivali usmeritve in spodbude za nadaljno delo.

Drugi dan se je raziskovanje nadaljevalo na terenu v Straži, Vavti vasi in v Zalogu, ko so med drugim ekipe intervjuvale krajane o primernosti njihovih rešitev in si v živo ogledali obe lokaciji.

Tretji dan so tekmovalci oblikovali prototipe, s katerimi so opredmetili svoje zamisli.

Zadnji, četrti dan tekmovanja so učenci in dijaki posvetili oblikovanju predstavitve in vajam za predstavitveni nastop. Vrhunec dogajanja so bile predstavitve ekip  s predlogi rešitev za obe lokaciji, pred strokovno komisijo.

Strokovno komisijo je najbolj prepričal predlog adrenalinskega in tematskega parka v biotopih v Zalogu, ki sta ga poleg Žive, Eme in Lovra, pripravila še učenka iz OŠ Vavta vas in učenec iz OŠ Grm.

Zmagovalci so poleg praktičnih nagrad, prejeli tudi nagradni rafting po reki Krki s člani rafting kluba Gimpex iz Straže, svetovnimi prvaki v tej disciplini.

Udeleženci  so s sodelovanjem na ZUIP-u, pridobili nove kompetence s področja iskanja poslovnih rešitev, skupinskega dela in javnega nastopanja, ki jim bodo prišle prav v nadaljnji karieri.

FOTOGRAFIJE

Mitja Gros, mentor poslovnih dejavnosti na OŠ Stopiče

 

 

Dostopnost