V mesecu oktobru praznujemo tudi šolske knjižnice. Obeležujemo namreč mednarodni mesec šolskih knjižnic. Praznovanje poteka v okviru Sekcije šolskih knjižnic v ZBDS (Zveza bibliotekarskih društev Slovenije). S praznovanjem želimo slovensko javnost opozoriti na delo šolskih knjižnic in izpostaviti njihov pomen ter negovati pozitiven odnos do knjižnic in branja.

V ta namen smo se z učenci 3. in 4. razreda podružnične šole Podgrad pridružili projektu Nacionalna izmenjava knjižnih kazalk. Naša letošnja partnerska šola je Center Iris – Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne Ljubljana. V ta namen so učenci prisluhnili odlomku iz knjige Super Vid. Knjižni tat, kjer je glavni junak slabovidni Vid, ki ukvarja s čisto pravim detektivskim primerom. Tako so učenci preko zgodbe in pogovora spoznali s kakšnimi izzivi se srečujejo slepi in slabovidni, ter kako imajo bolj razvite druge čute. Učenci so imeli tudi priložnost “prebrati” knjigo, napisano v brajici.

Nato pa smo ustvarjali. Vsak učenec je izdelal knjižno kazalko na kateri je glavni junak – deček Vid. Kazalke pa smo nato s predstavitvenim pismom poslali v Ljubljano. Verjamemo, da bomo z njimi naše nove prijatelje prav lepo razveselili. Presenečenj tega dne pa še ni bilo konec, saj so učenci prejeli pismo in kazalke s partnerske šole, katerih so bili izredno veseli.

Učenci so bili zelo ustvarjalni in vedoželjni in se želijo projektu priključiti tudi v naslednjem šolskem letu.

Nekaj utrinkov si lahko ogledate tudi v albumu.

Dostopnost