Leta 1999 so knjižničarji po vsem svetu začeli praznovati svoj mednarodni dan na četrti ponedeljek v oktobru, v Sloveniji smo ga prvič praznovali pred sedemnajstimi leti – oktobra 2007. Mednarodni dan šolskih knjižnic je kmalu prerasel v mednarodni mesec šolskih knjižnic.

Praznovanje poteka v okviru Sekcije šolskih knjižnic v ZBDS (Zveza bibliotekarskih društev Slovenije). Letošnji slogan se glasi: Šolske knjižnice povezujejo skupnost. S praznovanjem želimo slovensko javnost opozoriti na delo šolskih knjižnic in izpostaviti njihov pomen ter negovati pozitiven odnos do knjižnic in branja.

Praznovanju smo se priključili tudi v naši šolski knjižnici z več aktivnostmi:

    • V knjižnici smo pripravili razstavo o Primožu Trubarju in povabili tretješolce, da prisluhnejo zgodbi, ki jo je napisala Mojiceja Podgoršek, z naslovom O mlinarju, ki je za knjigo mlin prodal. Tako so tretješolci izvedeli, kakšno je bilo življenje takrat in čez kakšne ovire je šel Trubar, da je napisal in izdal prvi slovenski knjigi – Katekizem in Abecednik.
    • V knjižnico smo povabili šestošolce, ki so izvedeli nekaj več o začetkih javnih knjižnic, o vrstah knjižnic v Sloveniji. Izvedeli so kaj je signatura ter preverili svoje znanje glede postavite gradiva v naši šolski knjižnici.
    • Z učenci 3. in 4. razreda podružnične šole Podgrad pa smo sodelovali v projektu Nacionalna izmenjava knjižnih kazalk, kjer so si s partnersko šolo izmenjali knjižne kazalke.

 

                             Naj nas šolska knjižnica povezuje in naj branje (p)ostane užitek!

Dostopnost