Mesec marec smo posvetili družini. Ustvarjali smo presenečenja za naše starše in ostale družinske člane ter jih obdarovali ob njihovih praznikih.

Gregorjevo, ki ga praznujemo 12. marca, velja za ljudski začetek pomladi, saj je bil po starem koledarju to prvi spomladanski dan. Ponekod v Sloveniji se na predvečer gregorjevega spušča gregorčke – hiške, cerkvice, barčice in druge predmete, v katerih je luč, ki jo daje sveča ali ogenj. S tem naznanjujejo prihod dela leta, ko je sonce dovolj dolgo na obzorju, da rokodelcem ni treba več delati ob luči. Takrat se »luč vrže v vodo«.

Po ljudskem izročilu se na gregorjevo ptički ženijo. Na naši šoli gojimo staro slovensko navado, da otroci dan po gregorjevem iščejo slaščice, ki so jih ptički zanje pustili v okolici šole.

 

V petek, 22. 3., so učenci naše šole s programom sodelovali na otvoritvi ceste v Pangrč Grmu.

 

V četrtek, 4. 3., so učenci 3. in 4. razreda sodelovali na delavnicah Varna pot, ki so potekale na podružnici Podgrad. Moderatorji iz zavoda so otrokom osvetlili področja nevarnosti, ki so jim izpostavljeni na poti v šolo in domov, kot so poslušanje glasbe med hojo, vstop in izstop iz avtobusa, površina, po katerih hodijo, promet ob šolski poti. Učenci so se razveselili tudi promocijskih majic.

V soboto, 13. 4., so naše učenke nastopile na spominski slovesnosti ob obletnici smrti komandanta Alojza Dragana, domačina z Dolža. Zbrane so navdušile z recitacijami o svobodi in pesmijo Očka, moj očka je bil partizan.

Dostopnost