Oktober že vrsto let velja za mednarodni mesec šolskih knjižnic. V slovenskem prostoru ta projekt izvaja Sekcija za šolske knjižnice pri Zvezi bibliotekarskih društev Slovenije že od leta 2007.

Mednarodno združenje šolskih knjižničarjev vsako leto objavi posebno tematsko geslo in nagovori šolske knjižnice po vsem svetu in jih povabi k praznovanju in sodelovanju. Slogan za leto 2023 se glasi: Šolska knjižnica: moj srečni kraj, kjer ustvarjalnosti in domišljiji ni meja.

Mednarodni mesec šolskih knjižnic smo obeležili tudi na naši šoli. S četrtošolci smo se pogovarjali o pomenu šolskih knjižnic in o letošnjem sloganu. Prisluhnili so tudi duhoviti zgodbi o lenivcu in tapirju, ki jo je napisala slovenska pisateljica Gaja Kos in nosi naslov Obisk.

Nato pa so učenci sodelovali pri posebnem projektu Nacionalna izmenjava knjižnih kazalk. In kaj to pomeni?

Učenci 4.a razreda in kombiniranega oddelka PŠ Podgrad 3.e in 4.e so za učence na partnerski šoli izdelali knjižne kazalke. Četrtošolci matične šole bodo svoje kazalke poslali učencem na OŠ Dob; tretje- in četrtošolci s Podgrada pa učencem OŠ Ivana Cankarja Vrhnika.

Na kazalke so narisali različne motive po poslušani zgodbi dveh nenavadnih prijateljih tapirju in lenivcu.

Učenci so se zelo potrudili in nestrpno pričakujejo kazalke svojih vrstnikov s partnerskih šol. 

 

Kako so naši učenci izdelovali kazalke za partnerski šoli, si lahko ogledate v albumu.

 

Dostopnost