ID POHODNIŠTVO

Naš drugi pohod je bil že bolj gorniško naravnan, povzpeli smo se na Gorjance, okoli 50 staršev in učencev, pri hoji pa sta nam delala družbo  kosmatinca Orion in Hachi. Še več pa izveste v spodnjem zapisu in pri ogledu Novic Vašega kanala.

 Mentorica Brigita Prus

 

S KEKČEVO PESMIJO DO ”GOZDNIH IGRALNIC” PRI GOSPODIČNI

 

Sobotno jutro, zadnje v mesecu septembru, ni bilo nič kaj jesensko, še manj pa ostali del dneva, ko je sonce prav prijetno grelo. Parkirni prostor v naselju Jugorje nad Gabrjem smo v še rahli meglici dodobra napolnili z avtomobili, saj smo od tu pohodniki organizirano krenili po markirani poti do našega Doma pri Gospodični.

Štiriinpetdeset pohodnikov, med njimi več kot trideset otrok, večina učencev Osnovne šole Stopiče in nekaj iz OŠ Brusnice ter drugih, se je v spremstvu mlajših sestricah in bratcih,  svojih staršev in treh stopiških učiteljic odzvalo našemu povabilu, da bi sodelovali na otvoritvi ”gozdnih igralnic”, darilu Zavarovalnice Triglav ob pomoči MO Novo mesto in ob sodelovanju KS Gabrje.

Brez večjih težav so ob našem vodenju vsi pravočasno prišli na cilj. Nič čudnega, saj so bili to večinoma organizirani pohodniki z obeh OŠ, ki delujejo v okviru njihovih šolskih interesnih dejavnosti.

Na cilju sta jih nestrpno čakala predsednik našega društva v družbi maskote Kuža pazi in jih pozdravila ter čestitala za vzpon. Enkratno vzdušje je preplavilo prav vse prisotne na ploščadi pred domom, ko so se mladi pohodniki ob glasni Kekčevi pesmi povzpeli od izvira Gospodične po stopnicah na ploščad. Niso imeli radostnega obraza le oni, tudi spremljevalcem je spomin segel nazaj v njihova rosna mlada leta.

Večja skupina nastopajočih, že organiziranih pohodnikov iz Stopič, se je prisrčno predstavila  s petimi priložnostnimi pesmimi ob spremljavi harmonikarjev Aleksa in Neže, za povrh pa smo prisluhnili še njeni solo skladbi. Tudi najstarejši obiskovalci Gorjancev se ne spomnijo podobnega nastopa ljubiteljskih glasbenikov, pa tako mladih!

Običajnim nagovorom predsednika Triglava PE Novo mesto, KS Gaberje in našega predsednika je sledilo formalno odprtje igral, popestreno pa s prikazom planinskih vozlov našega častnega predsednika in igre odbojke.

Najmlajši obiskovalci, ki bodo v prihodnje organizirano stopali tudi po Kekčevih stezicah, so prejeli  simpatične majice, nastopajoči pa še priložnostno darilce, seveda pa je organizator vse lepo pogostil.

Tako enkratnega dogodka ne bi bilo brez marljive mentorice Brigite Prus in njenih sodelavk iz OŠ Stopiče. Tokratni pohod je bil že drugi v tem šolskem letu, ko je bila skupina Pohodnikov tudi organizirana. Obakrat so se starši zelo številčno odzvali povabilu in se pridružili svojim otrokom. Sodeč po njihovih pohvalnih odzivih in interesu, da se tudi oni organizirano vključijo v to tako koristno obliko rekreacije, druženja in še marsičesa, je realno pričakovati, da ta pobuda na OŠ Stopiče krepko rojeva sadove. Naj Kekčeva pesem nikoli ne zamre!

Novo mesto, 30. 9. 2023                                                                                                                           Tone Murgelj

Foto:  Zdravko Damjanović-Somy, T. Murgelj

Dostopnost