Tudi letos bomo na tretji petek v novembru, torej 18. 11. 2022, obeležili Dan slovenske hrane in spremljajoči Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ). Slogan letošnjega Tradicionalnega slovenskega zajtrka je »Zajtrk z mlekom – super dan!«.
Učenci 1. – 7. razreda bodo z razredniki preduro v jedilnici zaužili zajtrk: kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Seveda bodo vsa živila slovenskega porekla, tudi z znakom izbrana kakovost Slovenije. Pred oz. po zajtrku pa se bodo pogovarjali o pomenu zajtrka in o pomenu lokalno pridelane hrane. Učenci bodo predlagali zdrave jedilnike in si ogledali kratek video posnetek o mleku in mlečnih izdelkih z znakom izbrana kakovost Slovenije. Z učenci bomo tudi izvedli anonimno mini anketo o tem, ali jedo zajtrk pred odhodom v šolo.
Učenci 8. in 9. razreda pa bodo imeli ta petek tehniški dan. Prvi dve uri bomo namenili zajtrku in zavrženi hrani. Učenci bodo ustvarjalni: sestavljali bodo recepte z uporabo živil, ki nam običajno ostajajo: kruh, kuhan krompir, zelenjava, kuhan riž, sir,… Tri ure pa bodo namenili kemijskim eksperimentom v izvedbi Inštituta Jožefa Stefana. Recepte, ki bodo ta dan nastali, bomo v praksi preizkusili pri izbirnem predmetu sodobna priprava hrane. Najboljše recepte bomo ob koncu šolskega leta objavili v šolskem glasilu.
Uživajte v slovenski hrani ta petek in tudi sicer.
Helena Umek, vodja šolske prehrane