V petek, 11. in v soboto, 12. novembra 2022 je pod okriljem in s financiranjem Agencije Ministrstva za gospodarstvo Spirit ter v organizaciji Razvojnega centra Novo mesto in vodilne šole konzorcija petih osnovnih šol , OŠ Center, potekal 11. Startup vikend za učence.

Istočasno so v Novem mestu  potekali štirje konzorcijski startup vikendi za osnovnošolce in srednješolce. Skupaj je sodelovalo šestnajst šol, od tega tri srednje in trinajst osnovnih, in preko 120 šolarjev, ki so v ekipah razvijali poslovni model za svoje podjetniške ideje.

Poleg naše šole so v konzorciju sodelovali še učenci in mentorji iz OŠ Center, OŠ Drska, OŠ  Toneta Pavčka in OŠ Šmihel.

Udeležence so pri njihovem delu usmerjali in spodbujali podjetniški mentorji Simon Jeraj, Aleksej Metelko, Marko Vukobrat, Anja Jakše in Tamara Strnad ter Darjan Zlobec, ki je Startup vikend za učence tudi moderiral.

Šolske ekipe so v 22 šolskih urah pod vodstvom zunanjih in šolskih mentorjev spoznale, kako opredeliti in nasloviti problem ali potrebo kupcev, ki ju ideja naslavlja, pregledali so trg in konkurenco, izdelali so prototip svojega produkta ter naredili osnovni izračun financ. Svoje poslovne modele so potem predstavljali  pred komisijo, ki je poslovne modele in predstavitve ocenila ter razglasila prva tri mesta. Tokrat so na startup vikendu prvič podeljevali tudi nagrado občinstva. Pri tej nagradi ekipe ni razglasila komisija, sestavljena iz izkušenih podjetnikov, pač pa udeleženci startup vikenda sami.

Namen tovrstnega ocenjevanja je spodbujanje podjetniškega kritičnega razmišljanja pri mladih, saj lahko z aktivnim poslušanjem vrstniških predstavitev ugotovijo, kaj lahko sami naredijo še boljše.

Ekipa Osnovne šole Stopiče, Gaserji, ki so jo sestavljali Ela Fir, Miha Gazvoda, Matej Strugar, Lan Hrovatič in Luka Staniša je s svojim sistemom za opozarjanje kolesarjev na približujoča se vozila, Vehicle senzoring, osvojila 2. mesto in s tem vstopnice za plezalno steno Frikšn,   Nagrade so namenjene predvsem krepitvi ekipnega duha pri udeležencih, ki ga bodo v prihodnje pri svojem delu še kako potrebovali.

Kljub intenzivnemu in napornemu delu  so se udeleženci  Start up vikenda za učence navdušili nad podjetniškimi aktivnostmi v tej meri, da se bodo udeležili tudi tekmovanja Popri, ki bo naslednje leto. To je zelo pomembno, saj je potrebno podjetnostno kompetenco, ki je ena od ključnih kompetenc vseživljenjskega učenja, tako kot večjezičnost, ves čas uriti, sicer kompetenca počasi zbledi.

Mentorja podjetniških aktivnosti OŠ Stopiče, Anamarija Hlača in Mitja Gros

Dostopnost