Špela Frlic: Bleščivka

Kdo je ta skrivnostna Silva, zakaj je njen ljubljenček prav krokodil in kaj se dogaja na Bleščivki? Vsi ptiči so naenkrat izginili neznano kam, med bloki se pojavijo fluorescenčni kakci, nad naseljem pa se gosti zoprna megla …  Skrajni čas je, da nenavadne kakce pod mikroskop, skrivnostno dogajanje pa pod drobnogled vzamejo zvedavi in bistri bleščivski otroci

 

 

 

Ruth Tormo: Brez črtne kode

Štirinajstletna Amina šiva v delavnici v Bangladešu. Želi si boljšo prihodnost, vsaj za svojo mlajšo sestrico. Zato na skrivaj pošlje v svet klic na pomoč. Tudi Víktor je star štirinajst let, živi v Barceloni, hodi v šolo, osamljen je in skoraj nevede kliče na pomoč. Ko pa najde Aminin SOS, si zada nalogo. Pomagal bo neznancu, ki ju ločuje 8166 kilometrov zračne razdalje.

Mladinski roman govori o dveh svetovih, ki sta v resnici en sam. Je roman nemoči in moči, obupa in upanja, izgube in prijateljstva. Neizmerne ljubezni in empatije.  Roman je zasluženo prejel nagrado Ramon Muntaner.

 

Anna Cabeza: Sestre skorja, detektivska agencija. Skrivnost zapuščenega pasjega kakca

Agata, Karmen in Rozalija niso povsem običajne babice.
Z njimi živi Marcel, Agatin vnuk, in skupaj z njim se ukvarjajo z nenavadnim konjičkom: reševanjem skrivnosti.

Nekoč so priskočile na pomoč svoji sosedi Margareti, ki jih je prosila, da najdejo gospodarja psa, ki ji vsako jutro pred vhodnimi vrati pusti kupček … saj veste, česa. Med preiskavo pa prekrižajo pot bančnim roparjem.
Reveži ne vedo, s kom imajo opravka! In tako se tri babice, oborožene s pletilkami, copati in omamnimi parfumi zapodijo za nepridipravi. Čaka jih dogodivščina, o kateri bodo svojim prijateljicam še dolgo lahko pripovedovale!

 

Slovenske ljudske: Sonček čez hribček gre

Le kdo ne pozna pesmic Pleši, pleši, črni kos, Sonček čez hribček gre, Ringa, ringa raja, Lepo je pomlad na svet, Barčica po morju plava, Biba leze, biba gre …?

Z izjemnimi ilustracijami Maje Kastelic

 

 

Tom Percival: Nevidni

Nevidni je zgodba o Izabeli, o deklici, ki živi v revščini, kot še mnogi otroci po svetu. Ima pa rada lepe stvari in dovolj srca in moči, da svet okrog sebe spreminja na bolje.

To je največ, kar lahko naredi kdorkoli izmed nas.

 

 

Eva Viden: Žiga in traktorji

Žiga obožuje traktorje. Nekega dne, ko se z mamo odpravita v vrtec, doma pozabi svojo igračo. Nič ne de, saj na poti srečata veliko traktorjev, ki opravljajo različna dela.

Dostopnost