Na naši šoli že drugo leto obeležujemo Slovenski dan brez zavržene hrane. Učenci podružnične šole Dolž so dokazali, da se resno zavedajo globalne težave zavržene hrane. Slovenski dan brez zavržene hrane je pobuda, s pomočjo katere si tako izobraževalne ustanove, kot širša javnost prizadevajo preprečevati nastajanje odpadne in zavržene hrane ter spodbujajo ponovno uporabo ostankov hrane. Marsikdo se sploh ne zaveda, kakšne vse so lahko posledice, ko v smeti vrže še užitno živilo. Ne le, da svet tako trpi visoke finančne in etične posledice, pač pa plačuje tudi visoko okoljsko ceno. Zavržena hrana namreč negativno vpliva na naše okolje, saj z razgradnjo organskih odpadkov nastaja toplogredni plin metan, ki v primerjavi z ogljikovim dioksidom še intenzivneje vpliva na globalno segrevanje.

V sklopu podaljšanega bivanja so učenci na Dolžu merili ostanke hrane, ugotavljali in iskali različne rešitve prehranske problematike, sodelovali na likovnem natečaju Hrana ni za tjavendan, v sklopu Slovenskega dne brez zavržene hrane pa so četrtošolci posneli tudi promocijsko video sporočilo, s katerim želijo tudi ostale učence in zaposlene na šoli spodbuditi k zmanjšanju prehranskih odpadkov.

TUKAJ si lahko pogledate promocijsko video sporočilo.

 

Dostopnost