Dragi bralke in bralci, vabljeni v knjižnico. Zbirka gradiva se stalno povečuje z različnim gradivom za vse starostne stopnje.

Zadnje pridobitve oz. novosti v naši šolski knjižnici:

Dav Pilkey: Pasji mož –  Ravs divjine

Nova  knjiga dogodivščin najbolj slavnega superpolicaja s pasjo glavo, avtorja slavnega Kapitana Gatnika!

Lahko dobra dela prevladajo nad slabimi? Kako za zmeraj premagati podleže in kriminalce? Je prijateljstvo res najbolj pomembna reč na svetu? V novih epizodah se Pasji mož s pomočjo pogumnega in srčnega malega Petrčka, priročnega Ade-hadeja in preostale druščine spoprijema z novimi in starimi zlobneži ter sklepa trdna zavezništva.

 

Dav Pilkey: Kapitan Gatnik in invazija  nevrjetno žlehtnih kuharic iz vesolja

Tretji veličastni roman o kapitanu Gatniku – v barvah! Grega in Klemen sta za nos potegnila že skoraj vsakogar na Osnovni šoli Ivana Roba. Ko zaradi njune najnovejše lumparije tečne šolske kuharice dajo odpoved, gospod Hrupnik najame neobičajno zamenjavo – tri kuharice, ki se zdijo strahotno nezemeljske! Bo Kapitan Gatnik, junak v rdečem ogrinjalu, kos sovragu? Ali ga bodo kuharice iz vesolja snedle za malico? Knjiga, ki trga gate!

 

 

 

Simona Semenič: Skrivno društvo KRVZ

Nekega večera Črt na nebu zagleda skrivnostno senco. Zdi se mu, da vidi zmaja. O nenavadnem doživetju bi rad povedal prijatelju Vidu, a kaj, ko sploh ni priložnosti, saj mu tudi Vid želi sporočiti novico o vznemirljivem odkritju. V rokah njegovih novih prijateljev, Kaja in Izi, se je namreč znašel skrivnostni zemljevid. Otroci se skupaj lotijo raziskovanja in se v hipu znajdejo sredi napete pustolovščine …

 

 

Cvetka Sokolov: Bilo je nekoč na deželi

So bile šolske potrebščine vedno enake? Je mogoče, da so imeli včasih leseno puščico za svinčnik? In kako so lahko šilili svinčnike, če ni bilo šilčkov. Kakšne igre so se igrali otroci? So imeli res žogo narejeno iz cunj in si sami izdelali piščalke? Sedaj imamo po več parov čevljev, včasih pa temu ni bilo tako. Otroci so veliko hodili tudi bosi …

 

 

Slavica Remškar: Nande v šoli

Preproste slikopisne pripovedi sledijo mesecem in dogodkom tekom šolskega leta, ki ga doživljajo prvošolčki. V prvem razredu se veselo uči in pridno sodeluje tudi razigran in nežen papagaj Nande. Ima prav posebno lastnost, ki mu omogoča, da zna postavljati prava vprašanja in tudi prisluhniti sošolcem ter pametno pomagati.

 

 

Magnus Weightman: Po reki navzdol

Zajčica je izgubila račko, svojo najljubšo igračo. Skupaj z bratoma se v čolnu odpravi po reki navzdol, da bi jo poiskala. Čaka jih prava pustolovščina, na kateri bodo odkrivali reko in naravo ob njej.

 

 

 

Anja Žaberl: Zajček Gal – Varnost v prometu

Knjiga je odlično učno orodje za male otroke. Z njeno pomočjo se boste naučili pravila obnašanja v prometu. Preizkusite se lahko tudi v znakovnem jeziku.

 

 

 

DRAGOCENIH 70 – 70 let Dolenjskega muzeja Novo mesto

Dolenjski muzej Novo mesto, ki je eden večjih in pomembnejših muzejev v Sloveniji, praznuje 70 let. Prve pobude za ustanovitev muzeja v Novem mestu so bile že leta 1865, ob 500-letnici mesta, vendar je do njegove uresničitve prišlo šele po 85 letih, 1. junija 1950.

Dragocenih 70, ki je poklon kolektiva muzeja vsem prijateljem, podpornikom, zvestim obiskovalcem, ustanoviteljem in obema najpomembnejšima financerjem – Ministrstvu za kulturo in Mestni občini Novo mesto, ki vrsto let spremljajo njihovo delo.

 

100 let novomeške pomladi

Septembra 2020 je minilo natanko sto let, odkar je skupina mladih novomeških umetnikov skupaj z gosti izpeljala enodnevno umetniško dejanje, ki je pomenilo preobrat tako umetnosti kot dotedanjega življenja. Novo mesto so prebudili 1. pokrajinska umetniška razstava, literarni recital in glasbeni koncert, ki so v slovensko kulturno zgodovino zapisani kot novomeška pomlad.

Novomeška pomlad je pred stotimi leti zamisel o novi umetnosti in razmislek o človeku po prvi svetovni vojni združila v gibanje, kulturno-umetniški podvig, ki je takrat močno razburkal slovenski kulturni prostor, kasneje pa postal temelj slovenske avantgardne umetnosti.

Dostopnost