Uporaba mobilnih telefonov med vožnjo vpliva na slabši reakcijski čas

Pomembno je, da se starši in vozniki zavedamo nevarnosti uporabe naprav in opreme (slušalke, telefon …), ki zmanjšujejo voznikovo slušno in vidno zaznavanje ter zmanjšujejo zmožnosti obvladovanja vozila (glej Zakon o pravilih cestnega prometa). Če voznik telefonira med vožnjo, se odziva tako, kot da ima v krvi 0,8 promila alkohola. Z uporabo mobilnega telefona v prometu, se zmanjšuje voznikova zbranost in pozornost za sprejemanje ključnih informacij iz okolja. S tem se povečuje tveganje za nastanek prometne nesreče.

Z uporabo mobilnega telefona med vožnjo se pomembno zmanjšuje zbranost voznika in zmožnost za pozornost na dogajanje na cesti in njeni okolici. Voznik lahko spregleda ključne informacije iz okolja, zato se poveča tveganje za nastanek prometne nesreče, po različnih mednarodnih raziskavah od 4x-23x. Tako ogrožamo sebe in druge, za nastanek nesreče pa je dovolj že majhna napaka.

Med pisanjem SMS sporočila ali pregledovanjem družbenih omrežij voznik povprečno 5 sekund osredotočen na telefon in ne na vožnjo. V naselju, pri vožnji 50 km/h prevozi skoraj 70 metrov. Še večje tveganje pa je na avtocestah, kjer pri hitrosti 130 km/h v petih sekundah prevozi več kot 180 metrov. Gre za podobno tveganje, kot da bi takšno razdaljo prevozil z zaprtimi očmi. Voznik vozi z bistveno zmanjšano pozornostjo in s tem ogroža sebe in vse druge udeležence prometa. Njihov reakcijski čas je tudi do 50 % slabši kot pri vožnji v normalnih pogojih:

Pogosta uporaba tudi med kolesarji in pešci

Tudi med kolesarjenjem ne uporabljajmo mobilnega telefona ali slušalk za poslušanje glasbe, saj to pomembno vpliva na zaznavanje prometa in dogajanja v okolici ter pravočasno reagiranje. Agencija opozarja, da nemalokrat vidimo zamišljene pešce, ki s pogledom v mobilni telefon stopijo na prehod za pešce ali na kolesarsko stezo, in ne preverijo, ali so to storili dovolj varno. Pravočasnost in ustreznost reakcij pešca je zaradi uporabe mobilnih telefonov in pregledovanja družbenih omrežij zmanjšana do 60 %.

Več o preventivni akciji »Varno brez telefona« najdete na Portalu SPV

 

Dostopnost