OKTOBER – MEDNARODNI MESEC ŠOLSKIH KNJIŽNIC

Mednarodno združenje šolskih knjižničarjev (IASL – Internatinal Assotiation of School Librarianship)  že od leta 1999  vabi k praznovanju in promociji šolskih knjižnic. V Sloveniji smo ga prvič praznovali 22. oktobra 2007. Ker se je praznovanju pridruževalo čedalje več držav, se je leta 2008 odbor odločil, da praznovanje prilagodi lokalnemu okolju. Mednarodni dan šolskih knjižnic pa je prerasel v mednarodni mesec šolskih knjižnic.

Na naši šoli smo ga obeležili s sodelovanjem v projektu nacionalne izmenjave knjižnih kazalk. Učenci 4. razreda so pri medpredmetni povezavi SLJ in KIZ spoznali avtorico Polonco Kovač in njeno delo Težave in sporočila psička Pafija. Nato pa so izdelali knjižne kazalke, ki jih krasi prav ta navihani psiček. S kazalkami bodo presenetili učence podružnične šole v Slovenski Bistrici. Od njih pa nestrpno pričakujejo njihove knjižne kazalke.

     

Trenutno v knjižnici potekata dve razstavi. Prva so knjižne novosti – gradivo, ki smo ga kupili v septembru in oktobru. Tu najdete tako leposlovno gradivo za vse starostne stopnje, kot tudi poučno gradivo. Novost je tudi Guinessova knjiga rekordov 2021, ki je med učenci izredno priljubljena. Druga razstava pa se nanaša na knjige, branje, knjižnice in Primoža Trubarja, saj v oktobru praznujemo dan reformacije. Praznik je med drugim posvečen tudi izidu prvih knjig v slovenskem jeziku davnega leta 1550 – Katekizma in Abecednika.

     

 

 

Dostopnost