7. aprila obeležujemo svetovni dan zdravja. Na ta dan je bila leta 1948 ustanovljena Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), ki svetovno javnost vsako leto opozori na določen zdravstveni problem.
Poskrbimo za svoje zdravje.
Kaj lahko naredimo kot posamezniki?
- Uživajmo zdravo hrano bogato z vitamini in minerali;
- Dnevno zaužijmo zadostno količino vode in nesladkanih pijač;
- Naučimo se obvladovati stres (sprostilne tehnike, dihanje, joga…);
- Prosti čas preživimo aktivno na svežem zraku;
- Družimo se s prijatelji in uživajmo v naravnih lepotah;
- Privoščimo si dovolj krepčilnega spanca;
- Če imamo težave ali nas nanje opozori okolica, poiščimo zdravnika ali drugo pomoč.
NASVETI ZA NAKUP
Embalaža živil in drugih izdelkov, ki jih prinesemo iz trgovine, se smatra kot potencialno onesnažena. Potrebno je paziti, da se v kuhinji ne križajo čiste in nečiste poti.
Glede rokovanja z embalažo priporočamo:
- v trgovino pridemo s seznamom živil, ki jih potrebujemo, izbira izdelkov je tako hitrejša;
- čas zadrževanja v trgovini naj bo čim krajši;
- ob vstopu v trgovino in izstopu si razkužimo roke;
- izdelkov po nepotrebnem ne prijemamo in vračamo nazaj na police;
- po dotikanju, prijemanju izdelkov, predmetov, denarja… se ne dotikamo obraza, zlasti ne oči, ust, nosu, preden si ne umijemo rok;
- doma plastično, stekleno in kovinsko embalažo očistimo z raztopino detergenta za posodo in vodo ali jo prebrišemo z alkoholnim robčkom;
- vsebino papirnate embalaže lahko prestavimo v čisto embalažo (npr. moka, riž, maslo…);
- po tem, ko pospravimo izdelke, ki smo jih prinesli iz trgovine, si umijemo roke in počistimo pulte in druge površine, ki smo jih uporabljali;
- po nekaj dneh po nakupu je verjetnost, da bo virus preživel na površini izdelkov, že majhna;
- pogosto in pravilno umivanje rok ter pogosto čiščenje površin v kuhinji z vodo in običajnim čistilom učinkovito zmanjša tveganje za okužbo.
Več o varnem ravnanju v domači kuhinji najdete na spletni strani NIJZ v prispevku Higiena v domači kuhinji, na naslednji povezavi.
Kdaj moramo roke nujno umiti?
- vedno, ko so umazane
- po uporabi stranišča
- pred pričetkom dela z živili
- pred delom z gotovimi živili, čistimi živili, higiensko občutljivimi živili (gotove jedi, delikatesna živila, oprana zelenjava, slaščice ….)
- med delom z živili, kadarkoli se roke umažejo
- po rokovanju s surovimi, neobdelanimi živili (surovo meso, jajca, surova neočiščena zelenjava in sadje)
- po rokovanju z embalažo in odpadki
- po kihanju, kašljanju, brisanju nosu, po dotikanju kože obraza in lasišča, popravljanju las
- pred jedjo, pred hranjenjem otroka, pred in po hranjenju bolnika
- pred in po previjanju dojenčka, oskrbi bolnika
- po dotikanju živali (pes, muc…)
- po opravljenem čiščenju
- pred in po uporabi zaščitnih rokavic
- ko pridemo domov.
Kako pravilno umijemo roke?
- roke zmočimo s toplo vodo
- nanesemo milo
- namilimo vse površine rok – dlani, prste, medprstne prostore, hrbtišča rok, zapestji
- milimo nekaj sekund (10 do 15)
- temeljito splaknemo
- obrišemo s svojo, čisto suho bombažno brisačo, v kuhinji priporočamo papirnate brisače
- pipo zapremo tako, da že umitih rok ponovno ne onesnažimo.
Poskrbimo, da si bodo tudi otroci znali pravilno in ob pravem času umiti roke, še posebej po uporabi stranišča, pred jedjo in po stiku z živaljo.
Priporočamo uporabo tekočega mila v embalaži za enkratno uporabo. Če pa tekoče milo le dolivamo, je potrebno posodo za milo vsakič pred dolivanjem oprati in dobro posušiti.
Razkuževanje rok v kuhinji ni potrebno!
Delo z živili v domači kuhinji:
Pred pričetkom umivanja rok snamemo nakit in uro. Pod nakitom in uro se namreč roke potijo, nabira se umazanja, ostanki živil in mikroorganizmi. Rok, na katerih so nakit in ura, ne moremo nikoli pravilno umiti.
Če delamo z gotovimi živili, vedno uporabljajmo primeren pribor (prijemalke, vilice, klešče…) in se izogibajmo neposrednemu stiku rok z živili.
Rokavice uporabljamo pri delu z živili v domači kuhinji le izjemoma (pri grobi obdelavi surovega mesa, še posebej perutnine, pri čiščenju surove zelenjave, odstranjevanju odpadkov…). Vedeti moramo, da rokavice niso popolnoma neprepustne za mikroorganizme, zato jih uporabljamo le za točno določeno opravilo in za kratek čas. Pred uporabo rokavic je potrebno roke umiti in posušiti. Po uporabi rokavice zavržemo in roke ponovno umijemo in posušimo.
NASVETE O PREHRANJEVANJU NAJDETE NA SPLETNIH STRANEH:
https://www.prehrana.si/moja-prehrana/solarji-in-mladostniki.
https://www.prehrana.si/moja-prehrana/odrasli.