1. marca 2020 je minilo 90 let od ustanovitve prvega javnega vrtca v MO Novo mesto.

Tudi v Vrtcu Stopiče smo ob visokem jubileju posadili drevo ginko, ki nam ga je podaril gospod Serini iz Žabje vasi, tako kot vsem ostalim vrtcem v MO Novo mesto. Ginko je najstarejša še živeča drevesna vrsta na planetu in zato ga je že leta 1859 znameniti naravoslovec Charles Darwin poimenoval »živi fosil«. Ima izjemno življenjsko dobo, saj lahko doseže starost več kot 1000 let. Je trdoživo in odporno, njegov razvoj pa sega v dobo dinozavrov. Njegova posebnost so pahljačasti listi ter zdravilni učinki le teh. Kitajci ga zato imenujejo tudi drevo spomina, saj s tem, ko pomaga pri prekrvavljenosti možganov, pomaga tudi pri pomnjenju in bistrosti misli.

V vrtec smo ta dan povabili domačega gozdarja gospoda Romana Šimica, kateri nam je podaril še eno drevo, in sicer maklen. Gospod Šimic nam je prijazno pomagal obe drevesi skrbno posaditi ter nam dal tudi nekaj koristnih navodil, da bomo dobro skrbeli za njuno rast. Kot zavedni eko vrtičkarji se dobro zavedamo pomen dreves v našem okolju, saj s programom ekošola načrtujemo in izvajamo različne dejavnosti iz področja ekologije ter gozdne pedagogike. Tako otroci gradijo vrednote za odgovoren način našega bivanja na tem planetu.

Ker je bil ta dogodek pomemben za vse nas, smo po končani saditvi pripravili kratko prireditev. Po pozdravu ravnateljice so otroci iz oddelkov Medvedki, Zajci, Veverice in Sovice nastopili s svojimi točkami, katere so imele rdečo nit samostojnost, narava in kako hitro čas beži. V vrtčevski garderobi pa smo naredili tudi razstavo otroških likovnih del. Otroci drugega starostnega obdobja so ustvarjali na temo Moj vrtec. Na ogled smo pripravili zgodovinski pregled Vrtca Stopiče in članek o zgodovini predšolske vzgoje na Dolenjskem, ki sega v davno leto 1930.

Iskrena hvala g. Šimicu in g. Seriniju za podarjeni drevesi in obisk v našem vrtcu. Hvala tudi hišnikoma, da sta nam priskočila na pomoč in naredila zaščito za ginko. Vrtičkarji se bomo trudili lepo skrbeti za novi drevesi in s tem prispevali naš del, da za prihodnje rodove ostane čista narava in lepi spomini.

 

Naše foto utrinke si lahko ogledate tukaj.

 

Zapisala: Mojca Turk

Dostopnost