4. OKTOBER – SVETOVNI DAN ŽIVALI

Živali so bistveni del okolja v katerem bivamo in tako, kot mi imajo tudi one svoje svoboščine.

Kljub vse večji osveščenosti, da so primarno skrbniki živali tisti, ki so za žival odgovorni in dolžni zagotoviti bivališče, hrano, vodo in oskrbo živali ter preprečiti nezaželena legla, se žal še vedno vsakodnevno srečujemo s primeri zapuščenih in trpinčenih živali.

To problematiko rešujejo predvsem  zavetišča za živali in prostovoljna društva, pripomore pa lahko vsak posameznik. Kot posameznik in družba smo odgovorni, da s svojim zgledom učimo sočutja že najmlajše. Kdor je sočuten do živali, bo tudi do sočloveka. Pri tem imamo poleg staršev pomembno vlogo tudi vzgojno – izobraževalne institucije.

S tem namenom smo ob svetovnem dnevu živali  na vseh lokacijah vrtca in šole organizirali tedensko dobrodelno akcijo zbiranja hrane in pripomočkov za brezdome živali. Donacije smo razdelili Zavetišču Turk, Društvu za zaščito živali novo mesto  in Društvu pomagajmo preživeti zavrženim živalim. Zanje se nam najlepše zahvaljujejo.

Veseli nas, da je bila akcija uspešno izpeljana in da je bilo doniranih sredstev več, kot preteklo leto. Vsem, ki ste se odzvali povabilu in pomagali hvala tudi v imenu vrtca in šole.

Koliko hrane in pripomočkov smo zbrali, si lahko ogledate tukaj.

Za zaključek še misel Mahatme Gandhija: »O veličini naroda in njegovi moralni razvitosti lahko sodimo po tem, kakšen je njegov odnos do živali.«

 

Zapisala: Bernarda Rozenberger

Dostopnost