Spoštovani starši.

Vljudno vabljeni na predavanje dr. Sebastjana Kristoviča z naslovom Vzgoja – priprava otroka na življenje.

Predavanje bo v četrtek, 3. 10. 2019, ob 17. uri v jedilnici OŠ Stopiče.

Zaposleni OŠ Stopiče in Vrtca Stopiče


Strokovnjak s področja vzgoje Sebastjan Kristovič mit o pomembnosti intenzivnega ukvarjanja z otrokom postavlja pod vprašaj. “Pomembna je tudi količina, ne samo kakovost,” poudarja.

Zakoreninjenemu stališču, naj se starši za dobrobit svojih otrok z njimi ukvarjajo čim bolj intenzivno, želi strokovnjak za vzgojo Sebastjan Kristovič pokazati še drugo plat medalje. Količino.

“Starši stališče o kakovostnem preživljanju prostega časa z otrokom razumejo tako, da se z otrokom igrajo, da mu kar naprej nekaj prigovarjajo, pripovedujejo in ga animirajo. Posledice tega pa se kažejo v tem, da danes že petletni otroci govorijo, da jim je dolgčas. To pomeni, da so odrasli postali njihov animator,” ugotavlja Kristovič in dodaja: “Ni torej pomembno le kakovostno ukvarjanje z otrokom, tudi količina šteje. To na predavanjih za starše poudarjam kar naprej. Ni se vam treba kar naprej ukvarjati z otrokom, pomembneje je, da ste z njim, da ste nekje blizu!”

Nestrukturiran čas je pomemben za razvoj domišljije

Kristovič zagovarja, da naj starši takoj po službi pridejo domov, naj se torej očetje ne ustavljajo na pivu in podobno. “Zelo pomembno je, da sta oče in mati doma in da je družina skupaj, vendar ne na način, da otroku kar naprej nekaj govorita, ampak tako, da se vsak ukvarja z nalogami, ki jih pač mora opraviti.”

“Otrok lahko le tako razvije domišljijo,” poudarja Kristovič in se ob tem opre na izjavo velikega fizika in matematika Alberta Einsteina, ki je dejal, da je pogoj za genialnost domišljija (in ne inteligenčni kvocient), otrok pa potrebuje prostor in čas, da to domišljijo razvije. Starši jih velikokrat oropamo te priložnosti. “Dajmo jim čas, da sami zapolnijo ta dolgčas,” predlaga.

Nov rod malih egoistov

Kristovič težavo sodobnega starševstva vidi tudi v tem, da starši z intenzivnim ukvarjanjem z otrokom vzgajajo male egoiste, ki vidijo samo svoje želje in svoja hrepenenja. S tem jih na življenje pripravljamo na neprimeren način, opozarja.

Izvor pretiranega ukvarjanja z otrokom Kristovič vidi v indoktrinaciji permisivne vzgoje, ki je v središče družine postavila otroka. To se kaže tudi na predavanjih za starše, ki na vprašanje, kdo je v njihovi družini na prvem mestu, redno odgovarjajo enako: otrok.

“Kje pa je partner?” se sprašuje Kristovič in izpostavi izjavo znanega pediatra dr. Komarovskega, ki je dejal, da je srečen otrok tisti, ki ima mamo in očeta, ki imata rada ne samo njega, ampak tudi drug drugega.

Ljubezen in spoštovanje med staršema sta za otroka ključnega pomena

“Staršem predšolskih otrok velikokrat predlagam, naj partner/ica ob prihodu domov najprej objame in poljubi partnerja/ico, šele nato otroka. Otrok se bo znotraj takega odnosa lahko umiril in bo srečen ter zadovoljen. Če se imata starša rada in se spoštujeta, bo to zanj največ vredno,” je prepričan.

Ključna pri tem je še ena stvar, in sicer osebnost staršev. Sin ne bo predvsem poslušal očeta (uči se, pospravi za seboj, ubogaj,…), saj ta bolj ali manj govori eno in isto, kar je seveda pravilno, temveč bo bolj kot na njegove besede pozoren na to, kakšen je njegov odnos do mame in kakšen je on kot osebnost To si bo precej bolj zapolnil kot njegove besede,” pravi Kristovič.

Starši se počutijo razbremenjene

Odzivi staršev na Kristovičevo prepričanje, da je za otroka pomembno tudi to, da so starši doma, in ne samo to, da se intenzivno ukvarjajo z njim, so večinoma pozitivni. “Starši se tako čutijo veliko bolj razbremenjene,” poudarja Kristovič, ki stavi predvsem na vzgojo otrok po zdravi kmečki pameti in ne na pretirano sledenje poplavi vzgojne literature.

“Mame, ki imajo več otrok, večkrat pravijo, da so šele po tretjem otroku postale dobre mame, saj jim čas ni več dopuščal tako intenzivnega ukvarjanja z otrokom. Otroci so se šele takrat lahko sami zaigrali, se naučili sami reševati spore in težave, tako kot mi pred leti, ko smo se lahko sami igrali ure in ure,” je prepričan Kristovič, ki družinam predlaga, naj za mesec dni poskusno izklopijo televizijo. Takrat se bo po njegovem mnenju hitro pokazalo, kakšni so naši odnosi.

“Glavni izziv ne bo več to, ali bomo zamudili ali ujeli večerni dnevnik, pač pa to, kaj početi z odvečnim časom. Šele takrat se bo pokazalo, pri čem pravzaprav smo,” je prepričan Sebastjan Kristovič.

 

Vir: https://siol.net/trendi/odnosi/nehajmo-se-ukvarjati-z-otrokom-399591

Dostopnost