Tudi letos smo skupaj z učenci od 3. do 5. razreda obeležili evropski dan jezikov, ki ga po vsej Evropi praznujemo 26. septembra. Svet Evrope je ta dan prvič razglasil v evropskem letu jezikov leta 2001.

Dan je namenjen osveščanju o bogati kulturni in jezikovni različnosti v Evropi ter o pomenu učenja jezikov za utrjevanje evropskih načel strpnosti in medsebojnega razumevanja. Evropska komisija s svojo jezikovno politiko spodbuja večjezičnost in se zavzema za to, da bi vsak državljan EU poleg materinega jezika znal vsaj še dva tuja.

Z učenci 3., 4. in 5. razredov ter v kombiniranih oddelkih 3. in 4. razreda matične šole in podružnic smo se pri pouku angleščine (in knjižnično informacijskih znanj) pogovarjali o jezikih v Evropi in o pomembnosti znanja tujih jezikov za življenje. Učenci so razmišljali o vrednotah, ki so danes v svetu pomembne, a žal prevečkrat samoumevne. Izpostavili so MIR, SVOBODO, PRIJATELJSTVO in SPOŠTOVANJE. Omenjene besede so poiskali v desetih evropskih jezikih. Uporabili so fizične slovarje in šolski spletni jezikovni slovar (pons.si). Vse najdene besede smo zapisali v skupno preglednico, nato pa še na letala. Z zbranimi besedami smo na vseh treh lokacijah ustvarili po en skupni plakat.

mentorica: Melita Štangelj

 

Dostopnost