Februarja 2022 obeležujemo 100 letnico rojstva naše pisateljice Ele Peroci.

Slovenska pedagoginja, novinarka in pisateljica se je rodila 22. februarja 1922 v Rogaški Slatini. Študij je zaključila na Državnem učiteljišču v Ljubljani, leta 1942.

 

V vsem svojem življenju je bila zelo aktivna, najbolj pa jo poznamo kot pisateljico. Napisala je številne kratke sodobne pravljice za mlade naslovnike. Mladi bralci jo najbolj poznajo po njeni pravljici Moj dežnik je lahko balon in Muca Copatarica.

Največji vpliv pri pisanju pa je pri njej imelo materinstvo. Glavni junakinji njenih zgodb sta hčerki Jelka in Anka, ki nastopata v njenih zgodbah. V novejših zgodbah pa so junaki tudi njeni vnuki. Njene pripovedi so izhajale posamično v obliki slikanic in v zbirkah.

Novinarji so jo nekoč vprašali: »Zakaj pišeš za otroke?« Ona pa jim je odgovorila: »Ne pišem za otroke, pišem otrokom in tako se z njimi pogovarjam.«

Ob tem jubileju, so tudi učenci naše šole spoznavali življenje in delo Ele Peroci, listali in prebirali tudi njena manj znana dela.

Učenci so prisluhnili njenim pravljicam Stara hiša št. 3 in Moj dežnik je lahko balon, nato pa so ustvarjali. Kakšne umetnije so ustvarili, si lahko ogledate v albumih. V jedilnici naše šole, pa je nastala tudi razstava.

Fotografije Dolž

Fotografije Podgrad

Fotografije Stopiče

 

Dostopnost