Tukaj je nekaj nasvetov, ki se jih je dobro držati, kadar uporabljaš internet ali mobilnik: doma, v šoli in pri prijateljih.  Predlagam ti, da si jih natisneš in obesiš poleg računalnika.

  1. Vedno uporabljaj vzdevek, ne pravega imena, ko klepetaš na internetu!
  2. Ne srečuj se z neznanci s spleta(tudi če se ti zdijo v virtualnem svetu tvoji prijatelji)!
  3. Gesla so skrivnost! Pogosto jih spreminjaj.
  4. Spoštuj spletno etiko oz. bonton! Česar ne želiš, da drugi storijo tebi, tudi ti ne naredi drugim.
  5. Nadlegovanje prek neta ali mobilca je nedopustno! Staršem povej, če te kdo nadleguje prek spleta ali če naletiš na neprimerno vsebino!
  6. Ne odpiraj pošte in priponk od neznancev! Če naletiš na kaj čudnega na internetu, takoj povej staršem!
  7. Uporabljaj antivirusni program in požarni zid, ko brskaš po spletu.
  8. Na spletu ne izdajaj svojih osebnih podatkov, niti podatkov svojih staršev! Ne objavljaj svojih zasebnih fotografij, niti fotografij svojih prijateljev!
  9. Z uporabo interneta ne pretiravaj!
  10. Z interneta ne prepisuj, vedno navedi vir in avtorja. Preveri tudi druge vire (knjige …) in ne verjemi, da je vse, kar piše na internetu, tudi res.

Kaj je spletna etika ali netiquette?

To so pravila lepega obnašanja na spletu. 

Lepo je, da si prijazen do drugih uporabnikov interneta, do sošolcev, prijateljev ter ostalih ljudi, na katere naletiš na spletu.  Na spletu veljajo ista pravila kot se jih moraš držati doma, v šoli, kadar si v trgovini ali na ulici. Če je nekdo na internetu do tebe nesramen, ga preprosto ignoriraj in mu ne odgovarjaj. Prej ali slej bo odnehal.

Na internetu bodi tak kot želiš, da so drugi do tebe! Saj poznaš tisto, kar tebe prizadene, ne stori drugemu! Če bi tebe prizadelo žaljivo sporočilo, fotografija ali komentar, se najbrž tudi tvoj prijatelj ali pa neznanec, ne bi počutil nič drugače.

Ni lepo prizadeti čustev nekoga drugega, čeprav ga morda sploh ne poznaš!

(Vir: https://otroci.safe.si/top-10-nasvetov#)

Dostopnost